vrijdag 22 januari 2016

Uitreiking J.A.E. Nenquinprijs 2015

Beste alumnus,

Reeds voor de derde maal reikt AGAr (Alumni Gentse Archeologen) samen met de UGent en de VUB de “Jacques A.E. Nenquin prijs voor archeologie” uit! Ter ondersteuning van de studenten die hun masterproef tot een goed einde brachten, werd in naam van emeritus hoogleraar Jacques Nenquin een tweejaarlijkse prijs in het leven geroepen. Deze prijs kwam tot stand dankzij de steun van de familie Nenquin. Vier masterstudenten van Gent of Brussel werden genomineerd en maken nog kans op de finale prijs van 2000 euro en een gegraveerde truweel.
Alle studenten Archeologie van de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel die een masterproef in de archeologie indienen – ongeacht de periode, de besproken regio of het thema –maken kans op het winnen van deze prijs. De belangrijkste voorwaarde is dat de masterproef een wezenlijke bijdrage levert tot de archeologie. Een internationale jury zal de uiteindelijke winnaar kiezen uit een selectie van vier genomineerden.
De genomineerden voor de 2015-editie zijn:
 • Sebastiaan Windey – Middeleeuwse metallurgie. Archeometallurgische studie van metaalslakken uit drie Oost-Vlaamse sites.
 • Adeline Hoffelinck – De mogelijkheden van archeologische onderzoek tot een lokalisering van erestandbeelden op Romeinse fora: enkele case studies uit Italië.
 • Dominick Van den Notelaer – Chan Cahal: Socio-economic dynamics in an agrarian Maya community in the blue Creek polity, Northwestern Belize
 • Maria Mejia Sian: Head-and-Shoulder outlined anthropomorphic graves in 9th-13th century Flanders: material characteristics and immaterial meaning.
De uitreiking zal plaatsvinden op woensdag 17 februari in het Pand (Onderbergen 1, 9000 Gent) om 20u00. Alle alumni van de opleiding archeologie aan de UGent en de VUB zijn welkom op dit evenement met aansluitende receptie. Voorafgaand aan de feitelijke uitreiking van de prijs zullen de winnaars van de voorbije 2 edities hun huidig onderzoek uit de doeken doen. Achteraf zal tevens de winnaar van deze editie kort zijn/haar thesis toelichten aan het publiek.
Gelieve voor 14 februari aanwezigheid te bevestigen op alumnigentsearcheologen@gmail.com
Jacques A.E. Nenquin (1925 – 2003) werd licentiaat in de Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de UGent in 1952, en behaalde hierin ook zijn doctoraat in 1960. Na een carrière bij het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), het Seminarie voor Archeologie, het Koninklijk Museum voor Belgisch Congo (het huidige Koninklijk Museum voor Midden Afrika) en de Université officielle du Congo in Lumumbashi, werd hij in 1967 geaggregeerde van het hoger onderwijs aan de Universiteit Gent. Hij was docent aan de Vrije Universiteit Brussel (vanaf 1970), alsook aan de Universiteit Gent (vanaf 1972), om er in 1984 gewoon hoogleraar te worden en S.J. De Laet op te volgen als diensthoofd van het toenmalige Seminarie voor Archeologie. Jacques A.E. Nenquin beëindigde zijn academische carrière op 30 september 1991.
Verloop van de avond:
 • Introductie
 • Jeroen Verhegge: Prehistorische landschapsreconstructie in de Scheldepolders
 • Barbora Wouters: Geoarcheologie als venster op de levenstrajecten van steden
 • Bekendmaking winnaar J.A.E. Nenquinprijs 2015
 • Korte samenvatting van de winnende thesis door de auteur
 • Receptie

  We hopen jullie opnieuw massaal te mogen verwelkomen!

  Het AGAr team